U17
5.10.2024 00:00
LIONS U17
0
BK MEDVĚDI Tábor B
0
MUŽI
2.10.2024 17:15
LIONS MUŽI
0
JBC TYGŘI Brno
0
U15
29.09.2024 00:00
LIONS U15
0
SKB Strakonice
0
U15
28.09.2024 00:00
LIONS U15
0
TIGERS České Budějovice
0
MUŽI
20.09.2024 19:45
LIONS MUŽI B
0
SOKOL Písek SRŠNI C
0
U17
6.09.2024 00:00
LIONS U17
0
BK MEDVĚDI Tábor
0
MUŽI
17.05.2024 18:15
LIONS MUŽI
67
LEGENDS České Budějovice
47
MUŽI
12.05.2024 14:00
LIONS MUŽI
69
BK Pelhřimov
58
U14
21.04.2024 10:00
LIONS U14
52
BC Benešov
89
U14
20.04.2024 15:00
LIONS U14
52
BK MEDVĚDI Tábor
103
U19
13.04.2024 10:00
LIONS U19
57
TESLA Pardubice
79
U19
12.04.2024 19:00
LIONS U19
58
BK NAPOS Vysoká nad Labem
51
U12
6.04.2024 12:00
LIONS U12
27
TIGERS České Budějovice
80

ZHODNOCENÍ SEZÓNY 2023/2024

Zhodnocení sezóny 2023-2024

Je tady měsíc červenec, basketbalové soutěže na všech úrovních jsou dohrány, a tak je čas na závěrečné hodnocení právě uplynulé sezóny. Sezóny, která přinesla spoustu emocí, radosti i smutku, euforie i zklamání, zkrátka všeho, co krásný sport jménem BASKETBAL přináší všem účastnícím se hráčům a celému realizačnímu týmu kolem. Sezóny, která zároveň přinesla mnoho poznatků pro trenérské týmy.

Zároveň to byla sezóna, kdy jsme byli vystaveni tlaku na suverenitu klubu. Tento nátlak jsme ale ustáli a doufáme, že se naše úsilí a toto rozhodnutí ukáže jako správné a přínosné pro Basketbalový klub Jindřichův Hradec, z.s. – tedy LIONS Jindřichův Hradec, ale hlavně bude jistotou pro naše děti, hráče a naše odchovance!!!

Pojďme ale postupně!

V sezóně 23/24 se účastnila naše družstva v soutěžích na úrovni krajské (U10, U12 a muži), nadregionální (U15) i ligové (U14, U19). Výsledkově se účast našich týmů dá tak trochu přirovnat k jízdě na horské dráze, tedy nahoru a dolů!

Naši benjamínci U10 pod vedením Laďky Zadinové a Standy Zuzáka si vedli více než dobře, kdy ze svých vystoupení mají kladnou bilanci a na turnajích své kategorie sbírali cenné zkušenosti, které budou moci zúročit v příštích sezónách. Paráda Lvíčata, jen tak dál!

I kategorie mladších minižáků U12, kterou vedla dvojice Radka Procházková a Petr Houška, se účastnila oblastního přeboru. I tato kategorie se spíše zaměřila na sbírání cenných zkušeností a zlepšování herních dovedností. Výhry se průběžně střídaly s prohrami a v závěrečném finálovém turnaji tak naši malí „Lvíčci“ obsadili krásné 4. místo!

Žákovská liga U14 !?! – Co zde? Bohužel zde jsme zaznamenali asi největší zklamání! Tým, který vystupoval pod trenérským duem Šárka Štěrbová a Tomáš Vybíral, procházel ligou od porážky k porážce a počet výher se dá spočítat na jedné ruce truhlářského mistra! Zde si dovolíme podotknout, že problémem této kategorie je „bídná“ fyzička a zbytečný ostych. Chybí nám potřebná dravost a herní nasazení! Faktem ale zůstává, že před začátkem soutěže nám z různých důvodů skončila část kádru tohoto družstva, a toto se projevilo na kvalitě herního projevu našeho týmu. Ke cti klukům je ale třeba uznat snaha, která doufejme bude společně s vylepšením zmíněného fyzického fondu našich borců, zúročena v příští sezoně. Kluci, „makejte“ na sobě, dělejte to, co vám trenéři říkají a co po vás chtějí a zkuste sami sobě víc věřit! Je to o přístupu každého z Vás!!!

Nadregionální liga U15 – U starších žáků si trenérský tandem Šárka a Tomáš mohl naopak potvrdit, že energie a nasazení, které společně vkládají do trénování, přináší své ovoce. Kluci obsadili ve své skupině C krásné 2. místo a postoupili do nadstavbové části o 1. – 8. místo skupin C a D, kde si vedli více než důstojně a obsadili konečné 4. místo! Tento tým si ještě poslední květnový víkend zahrál kvalifikaci o ligu U17 na příští sezónu, která se konala v Kyjově. Klukům se v ní nedařilo dle představ a tak po 1 výhře a 2 prohrách v kvalifikaci končí na nepostupovém 3. místě ve skupině. A tak budou v příští sezóně kluci bojovat v nadregionální lize U17.

Liga U19 - Naši junioři nastupovali pod taktovkou dua Karel Forejt a Luboš Brom a zde opět nezbývá než kriticky přiznat, že to nebyla sezóna úspěšná! I když?! Za zmíněný neúspěch je třeba samozřejmě označit sestup z ligy U19 po obsazení předposledního, tedy sestupového místa s bilancí 8 výher a 12 proher (na udržení se stačilo 10 výher). Takto jasně hovoří statistika a nemá smysl hledat výmluvy. Toto je fakt! Na obhajobu kluků je třeba uvést, že herní projev vůbec nenapovídal tomuto výsledku a ve většině zápasů se prohra rodila v důsledku úzké rotace našeho týmu. Před sezónou skončilo několik našich odchovanců a někteří přestali v týmu působit z důvodu přestupu do akademie. Za ně jsme měli přislíbenu alternaci, což ale úplně nefungovalo! A tak jsme na některé zápasy odjížděli pouze v 7, ba i v 6 hráčích. Zápasy v Kolíně -2b, ve Vysoké n/L -2b, v Pardubicích -1b byly takto jednoznačně klíčovými. Dalším nelogickým prvkem tohoto neúspěchu je řád soutěže, kdy nejsou započteny výsledky dosažené proti soupeřům postupujícím do finálové skupiny, a nám tak bylo upřeno vítězství v základní části proti Žďáru n/Sázavou! V neposlední řadě to byl také fakt, že kluci společně měli pouze pár pátečních tréninků a hostující hráči z akademie s námi netrénovali téměř vůbec, což mělo za následek i neurovnanou herní morálku. Pozitivem této kategorie byla osa týmu, která nastupovala v krajské lize mužů a zde byla pro tento tým jistým přínosem!

Jihočeská liga muži – aneb „To nejlepší na konec!“ Před začátkem sezóny si tým vedený Petrem Houškou a Karlem Forejtem dal v důsledku situace, která kolem zdejšího basketbalu vyvstala, nemalý, avšak ne nereálný cíl! Zrodila se myšlenka, k myšlence vůle, a když se přidala chuť našich některých odchovanců vrátit se do mateřského klubu a hrát zde důstojnou soutěž, tak byl cíl jasný. Cíl, který byl pro tento tým jasně daný – vybojovat postup do II. ligy! Místní „Lvi“ za tímto cílem šli od samého začátku a po základní části tak v tabulce obsadili 1. místo s bilancí 10 výher, 2 prohry a postoupili tak do play off hraném na dva zápasy na rozdíl ve skóre. V semifinále jsme dokázali 2x porazit Sojky Pelhřimov s celkovým rozdílem ve skóre +28b. Finálový souboj s Legendami (Tigers ČB) tak měl být skutečným basketbalovým svátkem, kde se o titul a následný postup do II. ligy utká první s druhým po základní části. Očekávání a emoce spojené s finálovým duelem však našemu mladému týmu asi svázal ruce i nohy a nám nešlo vůbec nic. První finálový zápas v Českých Budějovicích se klukům vůbec nepovedl a výsledná prohra o -38b rozhodně nebyla hodna tomuto duelu. To druhý duel, hraný hned druhý den v J. Hradci, byl z naší strany takový, jak jsme si všichni přáli. Kluci zahodili zbytečný ostych a začali hrát hru, která nás zdobila po celou sezónu. A ejhle, ono to najednou šlo! Po závěrečném klaksonu byl rozdíl na tabuli v náš prospěch +20b. Následná radost na obou stranách palubovky byla nepopsatelná. Hosté se radovali z 5. titulu v řadě, naši borci už tušili, že postup do II. ligy je zřejmě nemine (postup je již potvrzen řídícím orgánem ČBF) a bezmála 60 věrných fanoušků basketbalu tak vidělo vzájemné a kamarádské objetí všech zúčastněných aktérů. Hotová reklama na basketbal!!!

Nedílnou součástí našeho klubu jsou i sportovní kroužky při základních školách, které jsou zaměřeny na všeobecnou pohybovou přípravu dětí a nenásilnou formou jsou zde začleňovány i basketbalové dovednosti. Děti jsou v těchto kroužcích vedeni našimi trenéry a hráči (2. ZŠ – Vojta Brom a Honza Bradáč, 4. ZŠ – Karel Forejt, 5. ZŠ – Belinda Pragerová, 6. ZŠ – Marek Chvála a Honzík Vybíral), kterým za toto patří velký dík. Rádi bychom tento nastavený styl udrželi i následujících letech a přispívali tak k pohybové gramotnosti mladé generace. Zároveň děkujeme zástupcům vedení jednotlivých škol, že našemu snažení vychází vstříc a napomáhají mu!



Na závěr se sluší a patří poděkovat všem trenérům a hráčům za vynaložené úsilí a veškerý čas věnovaný dětem. Rodičům, prarodičům, kamarádům a ostatním fandům za projevenou podporu. Městu Jindřichův Hradec za krásný sportovní stánek a finanční podporu klubu, potažmo jindřichohradeckých dětí, a v neposlední řadě i panu Markovi Kröpflovi a jeho společnosti AUTOLAKY SERVIS s.r.o. za finanční podporu Basketbalového klubu Jindřichův Hradec, z.s.



Luboš Brom, Tomáš Vybíral